
LA PANTOMIMA
La pantomíma va néixer a Italia amb lo que ells anomenaven "Commedia dell'arte". És una representació que es realitza a través de gestos i figures, sense la intervenció de paraules. La paraula prové del grec que vol dir: "todo imita". La paraula pantos prové del prefix pan, que vol dir 'tot', i mim que la seva traducció és 'imitador'.
La persona que es dedica a la pantomima com a art, rep el nom de mim. La característica principal en la representacions dels mims es la renúncia al llenguatge oral; inclús alguns mims rebutgen qualsevol tipus de so.
Els mims solen actuar de forma individual, vol dir que no solen practicar obres amb diferents artistes, si no que imiten coses o persones amb la seva mímica.
A Londres, l'Arlequí era procedit per una escena en al que els actors feien mímica i ballaven representant històries de la mitologia clàssica o contes de fades i culminaven amb la transformació del personatge principal en Arlequí.
John Rich, va establir la pantomima britànica com una manera de entretenir al públic que assistia a les representacions operístiques.
JOHN RICH:
John Rich, va ser un director de teatre Londinense molt important del segle XVIII. V a introduir la pantomima a la escena anglesa i ell mateix va interpretar el paper d'arlequí. El seu teatre es va especialitzar en el que els contemporanis li va anomenar "spectacle". Als seus espectacles incloïa canons reals, animals i múltiples artificis de batalla.
Després al segle XIX, les representacions es van limitar a la època del Nadal.
Poc a poc la pantomima es va anar estenent i es va anar fent ,més important que el propi Arlequinat, especialment a principis del segle XIX, desprès del desenvolupament de l'actor Joseph Grimaldi, que destacava les acrobàcies i va inventar trucs i maquinària escènica. Es va convertir en una tradició que una actriu jove interpretarà el paper de heroi, o noi principal, iq ue un actor còmic interpretarà el paper còmic de la dama de la pantomima.
La pantomima moderna va acabar sent un art purament mut, on el significat era transmès solament a través del gets, moviment i expressió corporal. Al segle XIX, va ser un gran art gràcies al actor francès Jean Gaspard Deburau, que va refinar els trets d'un personatge de la commedia de'll arte i va crear a partir de la Prierrot, el pallasso ferit de amor.
A la pantomima és molt important per a qui va dirigit al públic. S'ha d'adaptar les nostres presentacions a les persones que ens estan veient. Per això existeixen diferents tipus de pantomimes:
1. Pantomimes pel carrer: Normalment són pera joves no cristians, i per això han de ser evangelistes.
2. Pantomimes per a l’església: Poden ser les mateixes que ocupem a altres llocs, sempre i quan tinguem en compte que es necessari adaptar-se. Si hi ha escenes de ball, festa, drogoaddicció o alcoholisme, serà necessari eliminar-les
3. Pantomimes pera nens: Poden ser les mateixes que les utilitzades per a joves, però hem d’adaptar-les als nens. Seran necessàries més ajudes visuals i narració.
4. Pantomimes per a cristians: El seu missatge a de ser sobre la vida cristiana. podem parlar dels temes que vulguem, o que veiem que necessita l’església.
5. Pantomimes per al evangelisme: Existeixen per a nens, joves i adults. Els eu missatge es Cristocèntric orientat a la Bíblia, Deu, la salvació.
.jpg)


Al segle XX, dos actors francesos, Étienne Decroux i Marcel Marceau, creador del pallasso Bip, van ser mims d' exepció. Els actors de cinema mut de principis de segle XX, en especial Charlie Chaplin i Buster Keaton, va basar el seu treball en les tècniques de mim per transmitir les seves històries.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
COM FER UNA PANTOMIMA
-
Elaborar una escena clara. Entendre molt bé l'escena per escollir el llenguatje corporal necesari per a la interpretació.
-
Exajerar l'expresió facial. I mostrar molt clarament l'estata d'anim.
-
exagerados.
-
Fer escenes simples pero que s'entenguin.
ACTORS PANTOMÍMICS IMPORTANTS

Charles Chaplin va nèixer a aLondres
al 1889.
Un actor, humosista, compositor, productor, director i estritor. Vas er molt popular en el cinema mu gràcies a les diferents películes que va realitzar amb el seu personatge Charlot.
Una de les películes que va fer a destacar 'La quimera del oro', 'Luces de la ciudad', 'tiempos modernos'.

Buster Keaton, va nèixer a Caaifornia al 1 de febrer del 1966.
Va ser un guionista, actor i director de cinema mu còmic.
Va guanyar un Óscar honororífic en 1960 i al 1996 va ocipar el seté lloc entre els 50 millors directors de cinema.
Es caracteritza pel seu humor físic mentre mantenía un rostre inexpresiu en tot moment, en la qual va guanyar el seu sobrenom 'Cara de piedra'.
.jpg)
Marcel Marceau, va nèixer a França el 22 de març del 1923.
Va començar la seva carrera com a mu en Almería, per actuar amb tropes franceses d'ocupacoó despres de la Segona Guerra Mundial. Més endavant va estudiar al teatre Sarah Bernhardt a París.
Una de les películes més famoses que va fer va ser 'Les Enfants du Paradis'.
CHARLES CHAPLIN BUSTER KEATON MARCEL MARCEAU
BALL PANTOMÍMIC
El ball pantomímic és aquella acció teatral que es realitza a través de la dansa guiada per la música.
CARACTERÍSTQUES:
1- Té un vompàs més marcat que en la música vocal. Per que ha de significar i expressar diferents actituds i sentiments.
2. Ha de ser molt expresiva per donar qualitat al ballarí.
3. Ha d’expresar el llenguatje de l’alma i de les pasions, segons la situació i la trama del ballarí.
Ha d'expresar la música amb més propietat que la música vocal. Ja que en la música vocal el cantant pot treure de les paraules la expresió, pero en canvi la música per a balls el ballarí ha d’expresar al màxim ja que no té una veu que li acompaña; a d'expresar el que el cantant expresa amb la veu.

GUIÓ PANTOMIMIC
El guió pantomímic, és aquell guió de seguiment amb una estructura clara per a poder realitzar la pantomima. El guió pantomimic s'escriu per actes, s'escriu a la part de dalt el nom del personatge i a continuació ja es comença a redactar l' obra. S'escriuen tots els moviments i gestos que és faràn a l'obra i també el lloc i temps en el que ens localitzem.
COM ESCRIURE UN GUIÓ DE PANTOMIMA:
-
DECIDIR UNA HISTORIA
Tenen un toc còmic combinat amb el gènere de la fantasia. Per sobre de la vida quotidiana. Ha de ser una trama bàsica i familiar per al públic.
2. DEFINIR ELS PERSONATGES
Cada personatge ha d'estar definit pesronalment i físicament, per poder estar més situats a l'obra.
3. ESTRUCTURA CLARA, dividir en:
-
Actes
-
Escenes
EXEMPLE DE GUIÓ PANTOMÍMIC
